Verfkleur en ondertonen
23 juni 2021 
3 min. leestijd

Verfkleur en ondertonen

De enige kleuren die niet worden gecreëerd door kleuren met elkaar te mengen, zijn de primaire kleuren (rood, blauw en geel). Als het gaat om verfkleur, zou alleen echt rood, blauw of geel, gemaakt met puur pigment, geen ondertoon hebben, maar de overgrote meerderheid van verfkleuren, zelfs wit, heeft een of andere ondertoon. Hoewel wit technisch gezien geen kleur is, kan het een ondertoon hebben wanneer een tint wordt toegevoegd, zoals het populaire RAL9010.

Het geheim van een verfkleur

Ondertonen zijn de geheime code van elke kleur. Zodra je de code hebt gekraakt, kun je vol vertrouwen een verfkleur kiezen. Het zou heel logisch zijn om te verwachten dat je nieuwe blauwe verf prima samengaat met wit, maar de groene ondertoon hierin maakt het een vreselijke match met de roze ondertoon in de witte verfkleur die je hebt gekozen.

Ondertonen en Basiskleuren begrijpen

Als je naar een kleur kijkt, kunnen je ogen snel de basiskleur herkennen. Dit is het belangrijkste aspect van een kleur, dus als je een kleur ziet ziet, zeg je bijvoorbeeld: "Dat is blauw." De ondertoon is de subtiele invloed van één kleur onder de basiskleur die deze onderscheidt van gelijkaardige kleuren. De ondertoon is niet altijd meteen duidelijk totdat deze wordt gecombineerd met andere kleuren of onder bepaalde verlichting.

Een ondertoon identificeren

De snelste manier om de ondertoon te bepalen, is door deze te vergelijken met een kleur waarvan je weet dat het een kleur is met dezelfde ondertoon. Als je de ondertoon voor een rood probeert te vinden, vergelijk het dan met echt rood. Dit geeft je een idee of je rood een meer gele of violette ondertoon heeft. Het is niet altijd gemakkelijk om de ondertoon van de echte kleur te vinden, dus gebruik eventueel een kleurenwiel om er zeker van te zijn dat je de zuiverste kleur hebt om te vergelijken. 

Het gebruik van een verfstaal in je huis is de beste manier om een kleur te controleren, zeker als je nog steeds niet helemaal weet met welke ondertoon je te maken hebt. Alles, van vloer- en aanrechtoppervlakken tot verlichting en gebladerte buiten, kan verrassende ondertonen op je geverfde muren brengen. Als je de stap al hebt gewaagd en de muren hebt geverfd en je vecht tegen een ongewenste ondertoon, probeer dan gloeilampen en verlichting te vervangen voordat je opnieuw schildert. Gloeilampen kunnen warm, koel of natuurlijk zijn en kunnen ondertoon problemen snel en relatief goedkoop corrigeren.

Als je eenmaal een paar kleuren hebt gekozen op basis van je steekproef en vergelijking, test ze dan opnieuw in je huis.

Moeilijke ondertonen

Roze en groen vangen de titel van de moeilijkste ondertonen in de verfkleuren. Zelfs het meest neutrale grijs of beige kan in bepaalde omgevingen groen worden. Groene ondertonen zijn niet altijd goed zichtbaar totdat ze naast uw kasten of vloer met hun eigen gele of oranje ondertonen geplaatst worden. Dan wordt een groene ondertoon problematisch. De overhand van warme houtsoorten in onze huizen zorgt ervoor dat zelfs de kleinste groene ondertoon er echt uitspringt. Dit brengt ons bij de basis kleurentheorie, het is eigenlijk het blauw in je verfkleur dat een groene zweem veroorzaakt. Probeer voor warmere kasten en vloeren een warmere muurkleur of een neutrale kleur met een gele of rode ondertoon.

Roze is een ook een ondertoon die voor problemen kan zorgen, vooral bij taupe en beige. Er is maar een lichte overhand van rood in de neutrale formule nodig om roze te laten verschijnen. Het tegenovergestelde van het probleem met de groene ondertoon, de roze ondertoon verschijnt het vaakst in de buurt van een groene, blauwe of violette kleur. Als je moeite hebt met een roze ondertoon, probeer dan een neutrale met een warm gele ondertoon. 

Een eenvoudige manier om ondertonen van verfkleuren te bepalen

Er is geen uitgebreide kleurtheorie of instructie nodig om kleurondertonen onder de knie te krijgen. Als je kan zien dat de kleuren die je hebt gekozen een groene of blauwe ondertoon hebben die niet in een kamer passen, probeer dan warmere kleuren. Als er een gele of roze ondertoon verschijnt wanneer je kleuren combineert, probeer dan een koelere kleur. 

Soms is alleen het maken van aanpassingen op basis van kleurtemperaturen voldoende om eventuele ondertoon problemen aan te pakken zonder deze te over analyseren. Wat kan aanvoelen als een ondertoon probleem, kan in feite een kleurtemperatuur probleem zijn, en dat is een eenvoudig op te lossen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen