Hoe kies je een schilder of decorateur?

Bij het kiezen van de juiste schilder en decorateur zijn er enkele belangrijke zaken waar u aan moet denken. In dit artikel nemen we ze stap voor stap met u door.

  • Bewapen jezelf eerst met wat basiskennis
  • Kies een specialist in plaats van een algemene klusjesman
  • Ontdek precies wat het proces van een vakman zal zijn
  • Ontvang een gedetailleerde offerte van elke handelaar die u overweegt
  • Vraag hoe lang de klus gaat duren
  • Kies iemand met veel specifieke ervaring

Laten we elk van deze wat verder bekijken.

Bewapen jezelf eerst met wat basiskennis

Voordat u een schilder uitnodigt om te uw wensen en uw project te bekijken, is het de moeite waard om zelf een beetje onderzoek te doen om erachter te komen welke stappen doorgaans van toepassing zijn op uw soort project. Op die manier begrijp je de processen die ze beschrijven beter en ben je in staat om uit te zoeken wie de juiste aanpak van het werk kiest.

Maak een lijst van wat er geschilderd moet worden en waar, en voeg eventuele voorbereidingen toe. Dit zal de schilder helpen een nauwkeurige offerte in te schatten.

Wees niet bang om vragen te stellen. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het verplaatsen van meubels, het afdekken en opruimen daarna? Is hun werk gegarandeerd? Is de schilder verzekerd? Kunnen ze referenties geven voor eerdere banen? Wat is hun voorgestelde schema?

Kies een specialist in plaats van een algemene klusjesman

Als het gaat om schilderen en decoreren, kiezen veel huiseigenaren ervoor om een deel van het werk zelf te doen of een algemene klusjesman in te huren. Dit kan zijn in een poging om geld te besparen, of omdat ze de indruk hebben dat schilderen en decoreren een vrij eenvoudige, ongecompliceerde taak is die de meeste mensen onder de knie kunnen krijgen.

Klanten kiezen meestal voor klusjesmannen omdat ze goedkoper zijn, maar er is vaak een groot verschil in kwaliteit. Het gaat om de vakkennis, het insnijden, de dekking... zoals elke specialist weten we welke laag waarop moet worden aangebracht, we weten wat voor soort stabiliteit we krijgen van elke laag die we aanbrengen, enzovoort.


Je zou bijvoorbeeld naar een bouwmarkt kunnen gaan, je materialen kopen, bijvoorbeeld een goedkope verf, je gaat naar huis en brengt het aan op de muur. Maar om een echt goede afwerking te krijgen, moet u de werkelijke specificaties kennen. U moet bijvoorbeeld een oplossing van 70-30% mengen, water in een sommige emulsies mengen om het een beetje te verdunnen en dat eerst op uw oppervlakken aanbrengen. Daarna bouw je het op met primer enzovoort.


Het overslaan van stappen kan een groot probleem veroorzaken

Je hebt van die aannemers die het goed kunnen uitleggen, naar uw mond praten, maar geen idee hebben waar ze het over hebben. Ze zijn wel geslepen genoeg om het te laten klinken alsof ze weten waar ze het over hebben. Ze zouden ze u vanalles kunnen vertellen.

Het eerste is de voorbereiding die ze gaan doen. In termen van het percentage van de opdracht, is waarschijnlijk 65/70% van het werk, voorbereidend werk. We besteden dus in verhouding meer tijd aan de voorbereiding dan aan het schilderen zelf.

Voorbereiding is echt heem belangrijk, dus als ze de hun verfborstels bovenhalen voordat ze de voorbereiding grondig hebben uitgevoerd, is dat een alvast rode vlag!

Vraag naar de inhoud van de offerte

Naast het dekken van materialen, arbeid en de kosten van elk aspect van het technische proces, moet de offerte ook eventuele extra kosten benadrukken. Denk aan het huren van steigers, het verplaatsen of afdekken van meubels of het afvoeren van afval.

Het is ook belangrijk dat de vakman zijn kostenstructuur aangeeft: rekenen ze per uur/per dag, of komen ze met een vaste prijs voor de totale klus? Bij grote projecten kan een schilder bij aanvang een aanbetaling vragen; maar betaal nooit het volledige bedrag vooraf. Wacht in plaats daarvan tot het project is voltooid en u het werk hebt geïnspecteerd.

Vraag bovendien ook naar de materialen die gebruikt zullen worden. Zijn dit kwalitatieve materialen of goedkopere doe-het-zelf materialen bijvoorbeeld.

Vraag hoe lang de klus gaat duren

Als u te weten komt hoe lang de klus waarschijnlijk zal duren, kan zowel het expertiseniveau van een vakman worden onthuld als u geld besparen. 

Het gaat er vaak om welke vakman het juiste decoratieproces doorloopt, in de juiste volgorde. Een echte vakman weet in welke volgorde hij de verf moet aanbrengen om hem sneller te laten drogen. Een algemene klusjesman heeft misschien niet hetzelfde niveau van een vakman, dus hij heeft minder zicht op een efficiënt proces zodat hij meerdere dagen werk in rekening zal brengen. Dat betekent dat zelfs als zijn dagtarief goedkoper is dan deze van een vakman, de klant uiteindelijk meer zal betalen.

Kies iemand met veel specifieke ervaring

Professionele schilders en decorateurs werken aan een grote verscheidenheid aan projecten.

Zorg ervoor dat u iemand inhuurt met specifieke, recente ervaring met uw vraag. Vraag indien mogelijk om een aantal van hun eerder geleverde werk te kunnen bekijken. Het spreekt voor zich dat iemand met meer ervaring de kwaliteit van hun vakmanschap alleen maar ten goede kan komen.

Vertrouw tot slot op uw instinct. Een goede professionele schilder moet netjes, zakelijk en hoffelijk zijn en bereid zijn om vragen te beantwoorden en suggesties te doen. Ze moeten net zo gepassioneerd zijn over uw decoratieproject als u.

arrow_drop_up arrow_drop_down